Google Apps:Gmail pentru site-ul/blog-ul tau

Probabil, unii dintre dumneavoastra folosesc serviciul de email folosit de google, numit Gmail si multi si-ar dori sa aiba si ei aceeasi interfata pentru a-si gestiona email-urile ca webmaster.

In continuare, va voi arata cum se instaleaza si configureaza un cont de google apps pentru ca la sfarsit sa aveti un cont de gmail pentru adresa nume@domeniu.tld.

Mergem pe adresa http://www.google.com/a/help/intl/en/index.html si dam click pe butonul Compare

Editions and Sign Up.

buton Compare Editions and Sign Up-google apps

In pagina imediat urmatoare apasam pe butonul Sign Up de sub Standard Edition.

Dupa ce am apasat va aparea o pagina in care vom fi intrebati daca suntem administratorul domeniul, sau membru al acelui domeniu. Noi vom selecta Administrator: Deţin sau controlez acest domeniu, iar dedesubt vom scrie numele domeniului, in cazul meu pe-gratis.info si apasam pe butonul Incepeti.

Acum, trebuie sa completam urmatorul formular:

La Numar utilizatori completam in functie de numarul de oameni carora doriti sa le faceti email de tipul nume@domeniu-dumneavoastra.tld . Aveti grija ca hostul nu va permite un numar infinit de adrese de email, ci un numar limitat (in functie de pachetul pe care l-ati ales). Interesati-va inainte care este numar maxim de casute de email pe care le puteti adauga. In cazul meu, hostul imi permite 100, dar voi pune doar 10.

Urmeaza sectiunea Administrator conturi unde veti completa cu datele dumneavoastra personale.

Apoi, google ne anunta ca trebuie sa facem schimbar in dns pentru a putea sa folosim google apps la capacitatea normala. Vom bifa Inteleg ca, ..

La Informatii despre organizatie completam cu numele domeniului(in cazul nostru pe-gratis), la tip selectam categoria in care se incadreaza site-ul dumneavoastra(blogul se incadreaza la Personal), apoi raspundeti in functie de fiecare cum aveti(in cazul meu, nu am mai folosit). Mergem mai departe cu butonul Continuati.

Am ajuns si la ultimul pas: Configuraţi – Creaţi-vă primul dvs. cont de administrator (pasul 3 din 3), in care dupa cum spune in titlu trebuie sa va configurati contul dumneavoastra de webmaster.

Aici, trebuie sa va completati singuri in functie de preferintele dumneavoastra si vom continua apasand pe Accept Continuati cu configurarea

Nu uitati ! Cititi cu atentie termenii si conditiile impuse de google.

Daca totul a decurs conform planului, acum suntem pe pagina http://https://www.google.com/a/domeniu.tld

Completam username-ul si parola cu cele configurate mai devreme in pasul 3.

In  partea de sus a noii pagini incarcate, gasim o mica atentionare cum ca trebuie sa dovedim ca suntem cu adevarat proprietarul domeniului. Apasam pe link-ul Confirmaţi calitatea de proprietar al domeniului.

Pe noua pagina incarcata suntem intrebati ce metoda alegem pentru a dovedi ca suntem proprietarul domeniului. Eu voi alege  uploadarea unui fisier html. Imediat a aparut sub acest meniu, doi pasi pe care trebuie sa ii urmam.

Pasul 1:Creem pe host in radacina acestuia(in folderul public_html) un fisier numit googlehostedservice.html si luam codul de sub pasul 1(acolo unde este mazgalit cu negru pe imaginea de mai jos) si il punem in fisierul nou creat.

Pasul 2: Este pasul de verificare, in care dumneavoastra intrati pe http://domeniu.tld/googlehostedservice.html si verificati daca vedeti codul pe care l-ati pus in fisierul googlehostedservice.html . Daca vedeti codul, inseamna ca totul merge ok, in caz contrar refaceti pasul 1. Acum, mergem mai departe apasand pe butonul Verificati

Suntem anuntati ca trebuie sa asteptam pana cand se va verifica daca suntem cu adevarat proprietarul domeniului. Acolo scrie ca poate dura pana la 48 de ore, dar dupa 5 minute a disparut acel “anunt” si s-a confirmat aunteticitatea mea.

Chiar daca ati fost declarat ca sunteti adevaratul proprietar al domeniului, treaba de configurat inca nu s-a incheiat.

Dam click pe Setari serviciu->Email.

Acum, dam click pe link-ul Instructiuni pentru activare E-mail

Mai departe, apasam pe butonul Modificati inregistrarile MX.

Acum, trebuie sa urmati toti pasii pe care vi-i indica google. Daca aveti problema la acest pas, spuneti si vom ajuta(fiindca nu se poate face un tutorial pentru toate hosturile). Mergem mai departe apasand pe butonul Am parcurs acesti pasi (totul numai dupa ce ati configurat dupa cum va indruma google).

Vedem sub Email un anunt care ne informeaza ca trebuie sa asteptam pana la 48 de ore, pana ce se vor verifica schimbarile in dns pentru a fi functional serviciul de email.

Atunci cand in dreptul Email va scrie Activ vom putea trimite/primi emailuri.

Pentru a putea scrie/citi emailuri trebuie sa mergem in panoul central de email. Ca sa ajungem acolo trebuie sa dam click pe butonul Mesaje primite.

Ca sa ne intoarcem in panoul central google apps trebuie sa apasam pe Administrati acest domeniu.

Pentru intrebari,sugestii si reclamatii postati un comentariu ! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *